אם הבניין שלכם הוכרז כמבנה מסוכן, האחריות לשיפוץ עליכם, בעלי הדירות. הסרת צו מבנה מסוכן אפשרית, רק לאחר שכל הליקויים תוקנו. איך נמנעים מזה ולמה כדאי להסתייע בחברה לאחזקת מבנים? כל התשובות בהמשך!
מבנים רבים בישראל שצברו ותק, עלולים להפוך, ללא תחזוקה, למבנים מסוכנים. כמה כאלה שקרסו בשנים האחרונות בישראל, רק מוכיחים את הנקודה. לכן חשוב לדעת מה מגדיר מבנה כמסוכן ומה נדרש מבעלי הדירות, לעשות בנדון.
מבנה עלול להפוך למסוכן, כאשר הוא מתיישן, כשלא תוחזק כראוי או מלכתחילה לא נבנה כראוי. מבנה כזה מהווה כמובן סכנה לסביבה, לאנשים המתגוררים בו ולעוברים בסביבתו.
על מיקומם של מבנים שהוכרזו כמסוכנים, ניתן ללמוד מאתרי האינטרנט של חלק מהעיריות בישראל, בהן תל אביב, ראשון לציון, באר שבע ובת ים.
מהו מבנה מסוכן ומהו צו מבנה מסוכן?
הגדרה של מבנה כמסוכן, מתבצעת על ידי מהנדס בניין מטעם הרשות המקומית, שביצע בדיקה והחליט שהוא מסכן את דייריו והנמצאים בסביבתו. בשלב הבא, מחלקת ההנדסה האזרחית של הרשות המקומית תוציא למבנה – "צו מבנה מסוכן".
מסוכנות של מבנה, תלויה בסימנים מקדימים לקריסה, כמו סדקים משמעותיים בשלד המבנה או ביסודות, התפוררות עמודי תמיכה ואפילו ניתוק אריחים מהחיפוי החיצוני של הבניין, שעלולים לפגוע בעוברים והשבים.
גורם מרכזי לפגיעה במבנה, הוא חדירת גשמים. הרטיבות עלולה ליצור מוקדי עובש מסכני חיים, התרופפות חיפויים, התנפחות חלקי עץ והחלדת רכיבי ברזל. גורמים אפשריים נוספים לליקויים במבנה, עלולים להיות רשלנות בהקמתו, חריגות מהתקן או שימוש בחומרי גלם באיכות ירודה, לצד הבלאי ועייפות החומר של הבניין, שיוצר הזמן.
מי אחראי על השיפוץ של מבנה מסוכן?
מרגע הוצאת צו של מבנה מסוכן, האחריות לפגיעה עתידית כתוצאה מכך, מוטלת על בעלי הדירות בבניין והם אלו שצריכים לעמוד בעלויות השיפוץ.
הצו לא תמיד מחייב פינוי של הדיירים, אך כשהמהנדס קובע שהסכנה ברורה ומיידית, יש לפנות את המבנה ולגדר אותו. הדיירים רשאים למנות מהנדס מטעמם לחוות דעת נוספת, אך חשוב שלא להתמהמה עם הטיפול במפגעים.
מהי הסרת צו מבנה מסוכן?
עם קבלת הצו של מבנה מסוכן, בעלי הנכסים הבניין חייבים להתכנס ולדון בשיפוץ ועלויותיו ועדיף עם חברה של ניהול נכסים. ליישוב אי הסכמות, ניתן להיעזר באגודה לתרבות הדיור או בעורך דין. לא כדאי לעכב בשל כך את השיפוץ. לאחר סיומו, ניתן לפנות לבית המשפט ולחייב את הדיירים הסרבנים לשאת בחלקם בעלויות.
ביצוע השיפוץ נעשה באמצעות חברות המתמחות בשיקום מבנים. חברת הבנייה תערוך גם היא בדיקת מהנדס ותגיש לדיירים תוכנית לשיקום, הכוללת את כל התיקונים הנדרשים, שיכולים להיות חיזוק ועיבוי היסודות, הוספת קירות ועמודי תמיכה, סתימת סדקים ואיטום, החלפה וחיזוק אלמנטים רופפים, תיקוני בטון וברזל במעטפת החיצונית, שיקום תשתיות החשמל והגז ועוד.
חברת שיפוצים מיומנת תוכל לבצע חלק מהעבודות גם כשהדיירים עדיין גרים בבניין, תוך הפרעה מינימלית לשגרת חייהם. לעיתים ניתן לשלב את שיפוץ הבניין בתוכניות כמו תמ"א 38 או פינוי-בינוי.
בתום השיפוץ, תיערך בדיקה נוספת של מהנדס מטעם חברת הבנייה, שיוודא שהתיקונים נותנים מענה לגורמי הסיכון. בהמשך יוזמן המהנדס של הרשות המקומית לבדיקה הסופית, שתביא להסרת צו המבנה המסוכן.
הסרת צו מבנה מסוכן – איך ניתן להימנע מקבלת הצו למבנה מסוכן?
מבנים הופכים למסוכנים בשל הזנחה, כשלים בטיפול ובתחזוקה, תוספות בנייה מחוץ לתקן ועוד. לרוב, טיפול נכון בבניין ותחזוקה שוטפת על ידי חברת אחזקה מיומנת, ימנעו מראש את המצב. פעולות כמו איטום נגד נזילות ורטיבות, זיהוי מוקדם של ליקויי בנייה וכדומה, יורידו את הסיכוי למפגעים שיוגדרו כמסוכנים.
כאשר מתחילים לצוץ ליקויים במבנה, לא מומלץ לחכות לבוא הצו, אלא לפנות לאותה חברת אחזקה המבצעת בדק בית, לעמוד על המפגעים ולשפץ מבעוד מועד.
יש לדעת, שכאשר בניין מוגדר בצו רשמי כמבנה מסוכן, לא ניתן לקבל משכנתא עבור מכירה או קנייה של דירה בבניין, חוזי השכירות של הדירות בו מאבדים תוקף וכל נזק שנגרם לדייר או עובר אורח בגלל מצב המבנה, עלול להוביל את דיירי הבניין לתסבוכת משפטית ממושכת.
חברת ניהול ואחזקת מבנים: הפתרון להימנעות מצו מבנה מסוכן
אחת הדרכים הטובות לשמור על תחזוקת בניין המגורים ולקבל הסרת צו מבנה מסוכן היא, שכירת שירותיה של חברת ניהול של אחזקת מבנים, הנוטלת את כל האחריות לניהול הבניין, לתחזוקה ולמניעת הנזקים ועוזרת לשמור על ערכו הנדל"ני.